3 zupy na lato

Jesteśmy na półmetku lata, jest to chyba najwspanialszy okres jeżeli chodzi o zasobność i różnorodność dostępnych warzyw i owoców. Najwspanialsze z nich to przede wszystkim pomidory i papryka, ale są także cukinie, kalafiory, a już niedługo także dynie. Zupy to wspaniałe, szybkie i proste w przygotowaniu dania, które z pewnością zasmakują wszystkim. Dziś chciałabym zaproponować 3 przepisy na pyszne i aromatyczne zupy idealne na lato, choć nie są to chłodniki, o których pisałam w zeszłym roku. Dziś, ponieważ mamy już sierpień, proponuję zupy na ciepło, bo wieczory są już chłodne, a takie zupy - kremy z sezonowych warzyw idealnie sprawdzą się późno letni obiad. Zapraszam!

pomysł na letnią zupę


Krem groszkowy z miętą


zupa na lato

Co będzie potrzebne:


Jak to zrobić:
  1. W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej dymkę pokrojoną w cienkie plasterki i czosnek wyciśnięty przez praskę. 
  2. Dodać groszek i zalać wrzątkiem (tylko tyle, aby woda zakryła warzywa).
  3. Dodać posiekaną miętę (z łodyżkami, kilka listków zostawić do przybrania) i zagotować. 
  4. Dodać Vegetę, cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. 
  5. Gotować przez 2-3 minuty, lub do czasu aż groszek będzie miękki, ale zanim zmieni kolor. 
  6. Zestawić z ognia, odłowić dwie łyżki groszku do przybrania, zupę zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. 
  7. Podawać przybraną groszkiem i miętą.

Włoska zupa pomidorowa



pomysł na zupę na lato

Co będzie potrzebne:

Jak to zrobić:

  1. Na suchej patelni uprażyć migdały (ostrożnie, aby ich nie przypalić!).
  2. W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. 
  3. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone w kostkę pomidory. 
  4. Pomidory dusić przez kilkanaście minut aż zmiękną, puszczą sok i zejdzie z nich skórka. 
  5. Wlać bulion i gotować przez kilkanaście minut. 
  6. Zupę dokładnie zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito. 
  7. Krem zaprawić śmietaną, dodać uprażone mielone migdały i cukier. 
  8. Zupę pomidorową chwilę podgrzewać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz bazylią. 
  9. Podawać gorącą przybraną śmietaną.

Zupa z pieczonej papryki



letnia zupa,

Co będzie potrzebne:


Jak to zrobić:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. 
  2. Papryki i papryczki chili przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. 
  3. Pomidory przekroić na pół i położyć przekrojoną częścią do góry. 
  4. Warzywa skropić oliwą, posypać cukrem, posiekaną bazylią oraz solą i pieprzem. 
  5. Paprykę i pomidory piec przez 60 minut.
  6. W garnku rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę, smażyć aż cebula się zeszkli. 
  7. Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika, dać im chwilę, aby przestygły, a następnie ściągnąć z nich skórkę (powinna łatwo odchodzić).
  8. Upieczone i obrane warzywa wrzucać do garnka z przesmażoną cebulą. 
  9. Wszystko smażyć, mieszając, wlać bulion, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. 
  10. Zupę paprykową dokładnie zmiksować. 
  11. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz bazylią.
  12. Natychmiast podawać przybraną listkami świeżej bazylii.

Mam nadzieję, że moje pomysły na letnie zupy przypadły Wam do gustu i że je wypróbujecie :) Jeżeli tak, to koniecznie podzielcie się wrażeniami i dajcie znać czy Wam smakowały! 

Pozdrawiam!



Etykiety: , ,