piątek, 2 października 2015

Zupa marchewkowa na 3 sposoby

Kulinarne piątki


Zaczęła się jesień, a jest to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o przebywanie w kuchni, pichcenie i zajadanie się pysznymi, rozgrzewającymi potrawami. Do jednych z moich ulubionych jesiennych dań należą zupy-kremy, które często gotuję. Takie zupy są fantastyczne, aromatyczne, intensywnie warzywne, sycące, zdrowe i pożywne. Dlatego też postanowiłam stworzyć serię wpisów, w których będziecie mogli znaleźć pomysły na ciekawe, smaczne, kremowe zupy. Mam nadzieję, że ten cykl Wam się spodoba, a tym samym wracam do moich "Kulinarnych Piątków". Jednocześnie chciałabym zachęcić nim do gotowania tych, którzy nie przepadają za spędzaniem czasu w kuchni. Przygotowanie takich zup jest bardzo łatwe i stosunkowo szybkie - wystarczy dosłownie 30 minut! A nie jest to przecież czas spędzony na staniu przy kuchence, zupa gotuje się sama, trzeba poświecić tylko kilka minut na przygotowanie składników, wrzucenie ich do garnka, a później tylko od czasu do czasu zajrzeć pod pokrywkę, choć i to nie często, zupa w końcu tak łatwo się nie przypala;) 


Pomysły na zupę z mrchewki

Jeżeli jednak zapominacie o tym, że coś postawiliście na gazie lub w piekarniku polecam najzwyklejszy i najprostszy minutnik, teraz są nawet takie aplikacje na telefon, ja jednak używam tradycyjnego, cykającego minutnika kurki.

A wracając do gotowania: zupy-kremy - pychotka i łatwizna;) 

Dziś chciałabym przedstawić 3 wariacje na temat zupy marchewkowej. Mam nadzieję, że lubicie marchewkę, bo ja uwielbiam!

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym 
moje najnowsze odkrycie - rewelacja!




Co będzie potrzebne:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1kg marchewki
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 200ml wody
  • 2-3 łyżki masła orzechowego (do smaku)
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny (do smaku)

Jak to zrobić:
  1. W garnku rozgrzać oliwę do smażenia i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, dodać do cebuli. 
  3. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut. 
  4. Zalać bulionem, dodać wodę, przykryć i zagotować. 
  5. Zmniejszyć ogień i gotować do czasu aż marchewka będzie miękka. 
  6. Dodać masło orzechowe i wszystko bardzo dokładnie zmiksować. 
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny (opcjonalnie). 
  8. Podawać przybraną bazylią, śmietaną, mleczkiem kokosowym, lub ostrym sosem sriracha, zależnie od preferencji smakowych i tego co macie w domu.

Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym


Co będzie potrzebne:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1kg marchewki
  • woda
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
  • sól, pieprz

Jak to zrobić:
  1. W garnku rozgrzać oliwę do smażenia i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, dodać do cebuli. 
  3. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut. 
  4. Zalać wodą, tylko tyle aby zakryła marchewkę, przykryć i zagotować. 
  5. Zmniejszyć ogień i gotować do czasu aż marchewka będzie miękka. 
  6. Dodać pomidory, zagotować.
  7. Zmiksować
  8. Dodać mleko kokosowe, wymieszać.
  9. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  10. Podawać udekorowana mleczkiem kokosowym.


Zupa marchewkowa z solonymi migdałami



Co będzie potrzebne:



Na Zupę:
  • 1 średnia cebula
  • 500g marchewki
  • pół opakowania śmietanki kokosowej (20-30g)
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 500ml bulionu warzywnego
  • pół puszki mleczka kokosowego (200ml)
  • oliwa do smażenia

Do Migdałów:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka wody
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 30g migdałów w płatkach
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 0,25 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki przyprawy curry

Jak to zrobić:
  1. W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i starty imbir. 
  2. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, śmietankę kokosową i kolendrę. 
  3. Wymieszać, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez kilka minut. 
  4. Zalać bulionem, wymieszać, zagotować.
  5. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do czasu aż marchewka będzie miękka.
  6. Przygotowanie migdałów:
    • W miseczce wymieszać 0,5 łyżeczki cukru, sól, pieprz, kolendrę i curry.
    • Masło, wodę i cukier roztopić na patelni, zagotować, aby składniki się połączyły. 
    • Na suchą patelnię wsypać migdały i smażyć przez około minutę aż się przyrumienią. 
    • Dodać mieszankę przypraw, wymieszać, aby migdały dokładnie się nią pokryły i zestawić z ognia. 
    • Przełożyć na ręcznik papierowy, aby ostygły i odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
  7. Gdy marchewka będzie miękka, zupę zdjąć z ognia. 
  8. Przestudzić, dokładnie zmiksować.
  9. Dolać mleczko kokosowe (pół puszki lub do smaku)
  10. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać. 
  11. Podawać udekorowaną uprażonymi migdałami i niewielką ilością mleka kokosowego.
Smacznego!


Mam nadzieję, że moje pomysły na zupy marchewkowe Wam się spodobały i że wkrótce przygotujecie je w swoich kuchniach;) Jeżeli tak, to koniecznie podzielcie się wrażeniami i dajcie znać czy Wam smakowały!

Jeżeli spodobały się Wam te pomysły to odsyłam was na mojego bloga kulinarnego po więcej ciekawych przepisów na tego typu zupy, choć z innymi dodatkami :) Zupa marchewkowa z morelami, imbirem, kolendrą, pomarańczą


Pozdrawiam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziekuję za komentarze! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...