Upały zapewne dają się Wam we znaki, muszę przyznać że odczuwamy je nawet w Szkocji. Może nie są one takie jak w Polsce, ale również tutaj przyjemnie jest schłodzić się taką zimną zupą.
Od dziś zamierzam na blogu wprowadzić cotygodniową serię postów - kulinarne piątki, w której będę przedstawiać proste, smaczne i ciekawe przepisy. Mam nadzieję, że ten pomysł się Wam spodoba i będziecie korzystać z moich przepisów ;) Jeżeli mieliście już okazję zajrzeć na mojego bloga kulinarnego, to zapewne wiecie, że lubię przyrządzać proste, szybkie i niezbyt skomplikowane dania.
Wybrałam dziś trzy przepisy na wspaniałe chłodniki, które idealnie sprawdzą się w te upalne dni. Takie letnie zupy to również fantastyczna okazja na wykorzystanie sezonowych, lokalnych produktów, których muszę przyznać tu, na Wyspach bardzo mi brakuje.
W pierwszej kolejności przepis dla laików i/lub leniwców - banalnie proste gazpacho na bazie soku pomidorowego.
- 4 dojrzałe, aromatyczne pomidory
- 1 papryka
- 1 mała czerwona cebula
- 1 niewielka łodyga selera naciowego
- 0,5 zielonego ogórka wężowego
- 750ml dobrego soku pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ostu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- kilka kropli sosu Worcestershire
- kilka kropli sosu Tabasco (do smaku)
- sól, pieprz
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę. Cebulę, seler naciowy i obranego ogórka pokroić w małą kostkę. Czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystko wrzucić do dużej miski, zalać sokiem pomidorowym, doprawić octem, oliwą, sosami oraz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, aby mocno się schłodziło (2-4 godzin).
Druga pyszna zupa na zimno to chłodnik ogórkowy z miętą i koperkiem - fantastyczny, aromatyczny podkręcony odrobiną płatków chilli.
- 1,5 ogórka wężowego
- 1 ząbek czosnki
- 500ml jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżki mięty
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- płatki chilli
Ogórka obrać, wydrążyć pestki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do miski. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do ogórka. Do miski dodać jogurt, posiekany koperek i miętę, sok z cytryny, cukier oraz sporą ilość soli i pieprzu oraz opcjonalnie kilka płatków chilli. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, aby się schłodziło (2-4 godzin). Przed podaniem spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
I na koniec zielone gazpacho - bardzo efektowna, a jednocześnie prosta w przygotowaniu zupa na bazie ogórka i zielonej papryki.
- 2 ogórki wężowe
- 1 zielona papryka
- 3-4 łodygi młodej cebulki (dymki)
- 2 ząbki czosnku
- kawałek zielonej papryczki chilli
- garść świeżej bazylii
- garść świeżej mięty
- garść świeżej pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Wszystkie warzywa i zioła dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem dobrze wymieszać.
Mam nadzieję, że przedstawione dziś przepisy przypadną Wam do gustu i że wypróbujecie je w najbliższym czasie. Jeżeli skorzystacie z któregoś pomysłu, to koniecznie dajcie znać!
Pozdrawiam!
Etykiety: Kulinaria, lato