piątek, 3 lipca 2015

Chłodnik - idealna zupa na upały - 3 przepisy

Upały zapewne dają się Wam we znaki, muszę przyznać że odczuwamy je nawet w Szkocji. Może nie są one takie jak w Polsce, ale również tutaj przyjemnie jest schłodzić się taką zimną zupą.

Od dziś zamierzam na blogu wprowadzić cotygodniową serię postów - kulinarne piątki, w której będę przedstawiać proste, smaczne i ciekawe przepisy. Mam nadzieję, że ten pomysł się Wam spodoba i będziecie korzystać z moich przepisów ;) Jeżeli mieliście już okazję zajrzeć na mojego bloga kulinarnego, to zapewne wiecie, że lubię przyrządzać proste, szybkie i niezbyt skomplikowane dania. 


Wybrałam dziś trzy przepisy na wspaniałe chłodniki, które idealnie sprawdzą się w te upalne dni. Takie letnie zupy to również fantastyczna okazja na wykorzystanie sezonowych, lokalnych produktów, których muszę przyznać tu, na Wyspach bardzo mi brakuje. 

W pierwszej kolejności przepis dla laików i/lub leniwców - banalnie proste gazpacho na bazie soku pomidorowego.


  • 4 dojrzałe, aromatyczne pomidory
  • 1 papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 niewielka łodyga selera naciowego
  • 0,5 zielonego ogórka wężowego
  • 750ml dobrego soku pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ostu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • kilka kropli sosu Worcestershire
  • kilka kropli sosu Tabasco (do smaku)
  • sól, pieprz
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę. Cebulę, seler naciowy i obranego ogórka pokroić w małą kostkę. Czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystko wrzucić do dużej miski, zalać sokiem pomidorowym, doprawić octem, oliwą, sosami oraz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, aby mocno się schłodziło (2-4 godzin). 

Druga pyszna zupa na zimno to chłodnik ogórkowy z miętą i koperkiem - fantastyczny, aromatyczny podkręcony odrobiną płatków chilli. 


  • 1,5 ogórka wężowego
  • 1 ząbek czosnki
  • 500ml jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki mięty
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • płatki chilli
Ogórka obrać, wydrążyć pestki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do miski. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do ogórka. Do miski dodać jogurt, posiekany koperek i miętę, sok z cytryny, cukier oraz sporą ilość soli i pieprzu oraz opcjonalnie kilka płatków chilli. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, aby się schłodziło (2-4 godzin). Przed podaniem spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. 

I na koniec zielone gazpacho - bardzo efektowna, a jednocześnie prosta w przygotowaniu zupa na bazie ogórka i zielonej papryki.


  • 2 ogórki wężowe
  • 1 zielona papryka
  • 3-4 łodygi młodej cebulki (dymki)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek zielonej papryczki chilli
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżej pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Wszystkie warzywa i zioła dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem dobrze wymieszać.


Mam nadzieję, że przedstawione dziś przepisy przypadną Wam do gustu i że wypróbujecie je w najbliższym czasie. Jeżeli skorzystacie z któregoś pomysłu, to koniecznie dajcie znać! 

Pozdrawiam!

5 komentarzy:

  1. zielone gazpacho ląduje w przepiśniku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Bardzo się cieszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe i proste przepisy :). A można wiedzieć w jakim mieście mieszkasz? Bardzo dawno temu pracowałam w Pitlochry :)

    Pozdrawiam

    www.peacehappinessfamily.blogspot.tw

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepisy są na prawdę super :) Mieszkam w Edynburgu ;) A Pitlochry to bardzo ładne, turystyczne miasteczko ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Byłam kiedyś w Edynburgu :), żeby trochę pozwiedzać :). Pitlochry piękne i można tam odpocząć wśród matki natury :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziekuję za komentarze! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...