Przygotowanie:
Mięsa:
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w paski o grubości około 1 cm. W miseczce połączyć wszystkie składniki marynaty, włożyć do niej kurczaka i wymieszać, aby mięso dokładnie się nią pokryło. Marynować przez około 30 minut. Następnie nadziewać na patyczki do szaszłyków i smażyć na patelni grillowej lub na grillu po kilka minut z każdej strony, aby mięso było białe.
Sosu truskawkowego:
W niedużym garnku rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Smażyć przez kilka minut, następnie dodać miód i sok z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone truskawki, wymieszać i gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut, aby sos nieco zgęstniał, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy sos będzie gotowy dokładnie go zmiksować i przelać do miseczki.
Kurczaka jeść obficie maczając w sosie truskawkowym.