wtorek, 4 listopada 2014

Jesień - rozgrzewające zupy


W związku z nadejściem listopada, a wraz z nim chłodów i jesiennej słoty oraz wcześnie zapadającego zmroku, postanowiłam przygotować serię postów o rozgrzewających, aromatycznych potrawach idealnych na te ponure dni, dlatego też dziś na blogu będzie kulinarnie.
Zdecydowałam się zacząć od wpisu o rozgrzewających, jesiennych zupach, dzięki którym poczujecie ciepło nie tylko w żołądku, ale i w sercu. Uważam, że jesień to najwspanialsza pora na przygotowanie fantastycznych, gęstych, sycących zup z wszelkiego rodzaju sezonowych warzyw. Podkręcając ich smak dodatkiem imbiru, chilli czy innych aromatycznych przypraw sprawicie, że będą cudownie rozgrzewające, aromatyczne, pachnące. Jestem pewna, że zasmakują każdemu.


Wystarczy zaledwie 30 minut, 
aby przygotować wspaniałą zupę!

Ponadto niewątpliwą zaletą tych zup jest łatwość i szybkość ich przygotowania, dzięki czemu nie będziecie musiały stać godzinami w kuchni. Wystarczy zaledwie 30 minut, aby przygotować wspaniałą zupę! Co więcej, część tego czasu zupa gotuje się sama, a Wasza działalności w kuchni ogranicza się do jakichś 15 minut potrzebnych na przygotowanie składników i zamieszanie jej od czasu do czasu. Jak widzicie zupy te są idealne dla osób zabieganych, nie przepadających za przebywaniem w kuchni, czy za gotowaniem w ogóle, a także dla totalnych kulinarnych antytalentów;) Zupy są wspaniałą podstawą do rozpoczęcia przygody z kuchnią i polubienia gotowania. Więcej o moich poradach o tym jak polubić gotowanie możecie przeczytać w poście sprzed kilku tygodni.

Pikantna zupa z ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 czerwone papryczki chilli
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 400g ciecierzycy z puszki
  • puszka pomidorów (400g)
  • 500ml bulionu warzywnego
  • sok z połowy limonki
  • oliwa do smażenia
W średniej wielkości garnku rozgrzać oliwę. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać pokrojoną kolendrę (część zostawić do przybrania), chili i kmin. Smażyć przez chwilę, aż cebula połączy się z przyprawami i lekko zmięknie. Następnie dodać pomidory i ciecierzycę, delikatnie wymieszać, wlać bulion, przykryć i dusić przez kilkanaście minut. Doprawić solą i pieprzem, wcisnąć sok z limonki i natychmiast podawać.



Indyjska zupa kalafiorowa
  • nieduży kalafior
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
Kalafiora umyć i podzielić na różyczki, łodygi pokroić na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim przyprawy - kmin, czarnuszkę i kolendrę - około 1 minuty aż zacznie wydobywać się z nich zapach. Następnie wrzucić do nich kalafiora, pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę, a także czosnek i imbir. Chwilę smażyć aż warzywa pokryją się oliwą i przyprawami. Dodać kurkumę, kolendrę, paprykę, przyprawę garam masala, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, zalać bulionem i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę dokładnie zmiksować, doprawić do smaku i od razu podawać.


Gęsta zupa z soczewicy
  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1-2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 150g czerwonej soczewicy
  • 50g zielonej soczewicy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 150g marchewki pokrojonej w plasterki
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim czosnek i cebulę aż się zeszkli. Dodać wypłukaną soczewicę, marchewkę i koncentrat pomidorowy, dokładnie wszystko wymieszać, wlać bulion, zagotować, a następnie gotować na małym ogniu przez około 20 minut, lub do czasu aż soczewica będzie miękka. Zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku i natychmiast podawać.


Krem z selera z kokosem i chili
  • 1kg korzenia selera
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • sok z połowy limonki
  • 2,5cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 1 zielone chili
  • świeża kolendra
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
W garnku rozgrzać olej i dodać selera pokrojonego w kostkę. Smażyć przez około 10 minut, następnie dodać imbir starty na tarce o małych oczkach, tymianek, chili, posiekane łodyżki kolendry i sok z limonki, całość zalać bulionem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut lub do czasu aż seler będzie miękki. Wlać mleko kokosowe i wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać od razu, gorąca, przyozdobioną świeżą kolendrą.


Zupa kukurydziana z chilli i nachosami
  • 1 duża cebula drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 ostra papryczka chilli drobno posiekana
  • 0,25 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 0,25 łyżeczki kurkumy
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • garść nachosów
  • czerwona papryczka chilli i świeża kolendra do przybrania
W garnku rozgrzać olej, przesmażyć cebulę i czosnek, gdy się zeszkli dodać paprykę i papryczkę chili, chwilę smażyć, następnie wrzucić kukurydzę razem z zalewą. Zamieszać, chwilę dusić, wlać bulion, przykryć i dusić przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania doprawić przyprawami, solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i zmiksować. Doprawić do smaku i natychmiast podawać, przybrane nachosami, papryczką chili i kolendrą.


Zupa bananowa z curry
  • oliwa lub masło
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 100g ryżu
  • 500-700 ml bulionu warzywnego
  • 3-4 dojrzałe banany
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • jogurt lub śmietana
  • 1 limonka - sok i plasterki do przybrania
  • chilli w proszku (opcjonalnie do smaku)
  • kolendra, kumin, garam masala (opcjonalnie po około 0,5 łyżeczki)
  • czerwona papryczka chili do przybrania
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulę, zeszklić, ale nie dopuścić, aby cebula się przysmażyła na brązowo. Dodać przyprawę curry i kurkumę, smażyć przez kolejne kilka minut, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Dodać ryż, zalać bulionem i dusić na małym ogniu aż ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki (około 20 minut). (Opcjonalnie, jeżeli chcemy przygotować ostrzejszą potrawę, można dodać chili w proszku, a aby zupa była bardziej aromatyczna, można dosypać przypraw takich jak kolendra, kmin, garam masala). Gdy ryż będzie miękki dodać pokrojone banany, chwilę gotować, następnie dokładnie zmiksować. W zależności od pożądanej gęstości dodać odpowiednią ilość jogurtu lub śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem i sokiem z limonki. Podawać na ciepło przybraną świeżą czerwoną papryczką chili i plasterkiem limonki.



Więcej przepisów na ciekawe zupy i inne dania znajdziecie na moim blogu kulinarnym Codzienne Gotowanie. Zapraszam!

Mam nadzieję, że taki kulinarny wpis się Wam podobał i że wypróbujecie którąś z przedstawionych przeze mnie zup, jeżeli tak, to koniecznie dajcie znać czy Wam smakowały! Będzie mi bardzo miło usłyszeć o Waszych kulinarnych poczynaniach :)

Pozdrawiam i Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziekuję za komentarze! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...