Jesień - rozgrzewające zupy


W związku z nadejściem listopada, a wraz z nim chłodów i jesiennej słoty oraz wcześnie zapadającego zmroku, postanowiłam przygotować serię postów o rozgrzewających, aromatycznych potrawach idealnych na te ponure dni, dlatego też dziś na blogu będzie kulinarnie.
Zdecydowałam się zacząć od wpisu o rozgrzewających, jesiennych zupach, dzięki którym poczujecie ciepło nie tylko w żołądku, ale i w sercu. Uważam, że jesień to najwspanialsza pora na przygotowanie fantastycznych, gęstych, sycących zup z wszelkiego rodzaju sezonowych warzyw. Podkręcając ich smak dodatkiem imbiru, chilli czy innych aromatycznych przypraw sprawicie, że będą cudownie rozgrzewające, aromatyczne, pachnące. Jestem pewna, że zasmakują każdemu.


Wystarczy zaledwie 30 minut, 
aby przygotować wspaniałą zupę!

Ponadto niewątpliwą zaletą tych zup jest łatwość i szybkość ich przygotowania, dzięki czemu nie będziecie musiały stać godzinami w kuchni. Wystarczy zaledwie 30 minut, aby przygotować wspaniałą zupę! Co więcej, część tego czasu zupa gotuje się sama, a Wasza działalności w kuchni ogranicza się do jakichś 15 minut potrzebnych na przygotowanie składników i zamieszanie jej od czasu do czasu. Jak widzicie zupy te są idealne dla osób zabieganych, nie przepadających za przebywaniem w kuchni, czy za gotowaniem w ogóle, a także dla totalnych kulinarnych antytalentów;) Zupy są wspaniałą podstawą do rozpoczęcia przygody z kuchnią i polubienia gotowania. Więcej o moich poradach o tym jak polubić gotowanie możecie przeczytać w poście sprzed kilku tygodni.

Pikantna zupa z ciecierzycy
W średniej wielkości garnku rozgrzać oliwę. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać pokrojoną kolendrę (część zostawić do przybrania), chili i kmin. Smażyć przez chwilę, aż cebula połączy się z przyprawami i lekko zmięknie. Następnie dodać pomidory i ciecierzycę, delikatnie wymieszać, wlać bulion, przykryć i dusić przez kilkanaście minut. Doprawić solą i pieprzem, wcisnąć sok z limonki i natychmiast podawać.



Indyjska zupa kalafiorowa
Kalafiora umyć i podzielić na różyczki, łodygi pokroić na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim przyprawy - kmin, czarnuszkę i kolendrę - około 1 minuty aż zacznie wydobywać się z nich zapach. Następnie wrzucić do nich kalafiora, pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę, a także czosnek i imbir. Chwilę smażyć aż warzywa pokryją się oliwą i przyprawami. Dodać kurkumę, kolendrę, paprykę, przyprawę garam masala, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, zalać bulionem i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę dokładnie zmiksować, doprawić do smaku i od razu podawać.


Gęsta zupa z soczewicy
W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim czosnek i cebulę aż się zeszkli. Dodać wypłukaną soczewicę, marchewkę i koncentrat pomidorowy, dokładnie wszystko wymieszać, wlać bulion, zagotować, a następnie gotować na małym ogniu przez około 20 minut, lub do czasu aż soczewica będzie miękka. Zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku i natychmiast podawać.


Krem z selera z kokosem i chili
W garnku rozgrzać olej i dodać selera pokrojonego w kostkę. Smażyć przez około 10 minut, następnie dodać imbir starty na tarce o małych oczkach, tymianek, chili, posiekane łodyżki kolendry i sok z limonki, całość zalać bulionem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut lub do czasu aż seler będzie miękki. Wlać mleko kokosowe i wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać od razu, gorąca, przyozdobioną świeżą kolendrą.


Zupa kukurydziana z chilli i nachosami
W garnku rozgrzać olej, przesmażyć cebulę i czosnek, gdy się zeszkli dodać paprykę i papryczkę chili, chwilę smażyć, następnie wrzucić kukurydzę razem z zalewą. Zamieszać, chwilę dusić, wlać bulion, przykryć i dusić przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania doprawić przyprawami, solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i zmiksować. Doprawić do smaku i natychmiast podawać, przybrane nachosami, papryczką chili i kolendrą.


Zupa bananowa z curry
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulę, zeszklić, ale nie dopuścić, aby cebula się przysmażyła na brązowo. Dodać przyprawę curry i kurkumę, smażyć przez kolejne kilka minut, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Dodać ryż, zalać bulionem i dusić na małym ogniu aż ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki (około 20 minut). (Opcjonalnie, jeżeli chcemy przygotować ostrzejszą potrawę, można dodać chili w proszku, a aby zupa była bardziej aromatyczna, można dosypać przypraw takich jak kolendra, kmin, garam masala). Gdy ryż będzie miękki dodać pokrojone banany, chwilę gotować, następnie dokładnie zmiksować. W zależności od pożądanej gęstości dodać odpowiednią ilość jogurtu lub śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem i sokiem z limonki. Podawać na ciepło przybraną świeżą czerwoną papryczką chili i plasterkiem limonki.



Więcej przepisów na ciekawe zupy i inne dania znajdziecie na moim blogu kulinarnym Codzienne Gotowanie. Zapraszam!

Mam nadzieję, że taki kulinarny wpis się Wam podobał i że wypróbujecie którąś z przedstawionych przeze mnie zup, jeżeli tak, to koniecznie dajcie znać czy Wam smakowały! Będzie mi bardzo miło usłyszeć o Waszych kulinarnych poczynaniach :)

Pozdrawiam i Smacznego!



Etykiety: ,